Wednesday, 12 August 2009

Sietős munkahelyi rend(szerezés)

Mostanában (szerencsére) nem panaszkodhatok, hogy nincs munka. Egy költözés után készülünk az őszi évkezdésre, és szinte minden kiadványból és papír alapú dologból újat kell készíteni.

Természetesen ahogy halmozódnak a munkák, és egyik sürgősebb mint a másik, egyre halmozódnak a papírok is, mert valljuk be, annak ellenére, hogy már igencsak benne vagyunk a digitális korszakban, azért mindig akad valami, amit muszáj kinyomtatni.

Egyik nap körbenéztem az asztalomon, és rájöttem, hogy van pár alapvető dolog, amit, ha sikerül betartanunk, akkor biztosan rendezett marad az asztalunk, még akkor is, amikor ez a legutolsó, amivel törődünk.

Szerintem ezek többsége alig pár percet igényel, főleg, ha minden nap rászánjuk azt a kevés időt.

1. Kidobható
Munkába érkezéskor, még mielőtt bekapcsolnánk a gépet/elrohannánk kávézni/stb. nézzünk körül az asztalunkon, van-e bármilyen kidobható dolog, ami előző napról ott maradt, és dobjuk is ki. Ugyanezt megtehetjük hazaindulás előtt is, legtöbbször az utolsó perceket már úgysem munkával töltjük, viszont ebbe az időbe az asztal rendbetétele még bőven belefér.

2. Sürgős
Az asztalon/fiókban tárolt papírokat (jobb esetben nem túl nagy mennyiségről beszélünk) lapozzuk egyszer át, és tegyük azokat felülre, amiket aznap, illetve sürgősen el kell intéznünk.

3. Iratok
Minden mást, ami nem a kukába, vagy a sürgősek közé került, ügyenként gemkapcsozzuk/tűzzük össze, vagy tegyük külön mappába/genothermbe, így mivel így már biztosan később is könnyen kiválogathatóak, ezért nyugodtan mindet egyetlen egy halomba tornyozhatjuk (azért csak óvatossan!), vagy, ha van erre iratpapucsunk, irattartónk, akkor abba.

4. Egyebek
Amire gondolok: ételmaradék (egy fél csoki is az), tiszta/mosatlan tányér, bögre, tollak, apró bigyók. Próbáljunk ezeknek saját helyet találni (egy fél fiók is elég lehet), mert azon kívül, hogy a rólunk kialakult képet erősen rontják, ráadásul felhalmozódva a saját asztalunkon való munkát is nehezíthetik, illetve bizonyítottan befolyásolhatják a munkánk minőségét is.

5. Tisztaság
Azt gondolom, hogy még ott is, ahol esetleg a takarítók az asztalokon is takarítanak, nem árt odafigyelnünk, és hetente legalább egyszer áttörölni az asztalt. Előtte fordítsuk fel szépen a billentyűzetünket is, mert száz százalékig biztos, hogy pár morzsa/porcica ki fog hullani belőle. A monitort sem árt porpróbának alávetni, nekem bár tiszta, de mindig csíkosra törlik, ami a grafikai munkák esetén azért nem a legjobb, így időként monitor törlő kendővel, de akár nedves, majd száraz papírtörlővel áttörlöm.

Szerintem ennyi elég, hogy rend legyen, és nem stresszeltük magunkat pluszban.


No comments: